3 Συμβουλές για την πρόληψη της νόσου των ούλων

Επιπλέον, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας το αναφέρει ως τον πιο συνηθισμένο ένοχο για την απώλεια δοντιών από ενήλικες. Επειδή τα πρώιμα στάδια της περιοδοντικής νόσου συχνά δεν έχουν αξιοσημείωτα συμπτώματα, πολλοί ασθενείς δεν αναγνωρίζουν αυτή την πάθηση μέχρι να προχωρήσει σε προχωρημένο στάδιο περιοδοντίτιδας. Φλεγμονώδη, επώδυνα, αιμορραγικά ούλα, κακή αναπνοή και χαλαρά δόντια είναι όλα δείκτες περιοδοντίτιδας.

Αν και η ασθένεια των ούλων που δεν αντιμετωπίζεται μπορεί να εξελιχθεί σε μια καταστροφική κατάσταση για τα άτομα που έχουν προσβληθεί, είναι σε μεγάλο βαθμό αποτρέψιμη. Επομένως, οι ασθενείς πρέπει να γνωρίζουν ποια μέτρα πρέπει να λάβουν για να αποφύγουν αυτή τη χρόνια πάθηση.

3 βήματα για την προστασία από την ασθένεια των ούλων

Η ουλίτιδα μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων περιβαλλοντικών, γενετικών και ιατρικών ζητημάτων. Οι ασθενείς μπορούν να αποτρέψουν την περιοδοντική νόσο αναζητώντας τακτική οδοντιατρική φροντίδα και αφοσιωμένοι στη στοματική υγιεινή. Οι ασθενείς με οικογενειακό ιστορικό ασθένειας των ούλων ή μια ιατρική πάθηση που μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της περιοδοντίτιδας πρέπει να είναι ακόμη πιο επιμελής όσον αφορά την παρακολούθηση αυτής της πάθησης. Η θεραπεία για την προχωρημένη περιοδοντίτιδα είναι πολύ πιο επεμβατική από την έγκαιρη φροντίδα και η πρόγνωση δεν είναι τόσο θετική όσο εξελίσσεται η νόσος, επομένως οι ασθενείς πρέπει να είναι σε εγρήγορση για τα προειδοποιητικά σημάδια αυτής της νόσου.

Εφαρμόστε καλή στοματική υγιεινή

Το βούρτσισμα των δοντιών δεν αρκεί για την πρόληψη της νόσου των ούλων. Κάθε ασθενής χρειάζεται μια ειδική καθημερινή ρουτίνα στοματικής υγιεινής. Αυτό το σχήμα θα πρέπει να περιλαμβάνει βούρτσισμα, χρήση οδοντικού νήματος και ξέβγαλμα.

Στην ιδανική περίπτωση, οι ασθενείς θα πρέπει να βουρτσίζουν μετά από κάθε γεύμα, αλλά όχι λιγότερο από δύο φορές την ημέρα. Η εύρεση μιας οδοντόβουρτσας σωστού μεγέθους με κατάλληλα δυνατές τρίχες είναι πολύ σημαντική. Ένας οδοντίατρος μπορεί να συστήσει τον σωστό τύπο βούρτσας για την ηλικία, το μέγεθος και την κατάσταση των δοντιών του ασθενούς. Ένας επαγγελματίας οδοντίατρος μπορεί επίσης να συστήσει στον ασθενή να χρησιμοποιήσει ηλεκτρική οδοντόβουρτσα ή λαβή νερού για πιο αποτελεσματικό βούρτσισμα και χρήση οδοντικού νήματος.

Για ασθενείς που δυσκολεύονται να χρησιμοποιήσουν σχολαστικά οδοντικό νήμα, τα μεσοδόντια βοηθήματα υγιεινής μπορούν να βοηθήσουν. Τα νήμα αέρα και νερού, οι μεσόγειες βούρτσες και οι επιλογές νήματος μπορούν να παρακινήσουν τους ασθενείς να καθαρίζουν τακτικά μεταξύ των δοντιών. Οι ασθενείς πρέπει να βρουν μια ρουτίνα με την οποία μπορούν να είναι συνεπείς.

Το στοματικό διάλυμα μπορεί να είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για καθημερινά μέτρα στοματικής υγιεινής. Οι ασθενείς θα πρέπει να επιλέξουν ξέβγαλμα χωρίς αλκοόλ, καθώς αυτό το συστατικό στεγνώνει τον στοματικό ιστό. Το στοματικό διάλυμα που περιλαμβάνει συστατικά κατά της πλάκας ή της ουλίτιδας θα βοηθήσει στην εξάλειψη των στοματικών βακτηρίων. Το φθόριο είναι γνωστό ότι δυναμώνει τα δόντια, κάτι που είναι σημαντικό για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της περιοδοντίτιδας. Ένα ξέπλυμα με συνταγή γιατρού με ένα συστατικό όπως η χλωρεξιδίνη μπορεί να μειώσει την ερυθρότητα, το πρήξιμο και την αιμορραγία των ούλων.

Επισκεφθείτε τακτικά έναν οδοντίατρο

Οι οδοντίατροι συνιστούν στους περισσότερους ενήλικες να κάνουν οδοντιατρικό έλεγχο τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο. Κατά τη διάρκεια αυτών των επισκέψεων, ο οδοντίατρος, ο υγιεινολόγος ή ο βοηθός λαμβάνει ακτινογραφίες, καθαρίζει τα δόντια του ασθενούς και διαγιγνώσκει τυχόν στοματικές παθήσεις που μπορεί να χρειάζονται θεραπεία. Οι τακτικοί επαγγελματικοί καθαρισμοί, γνωστοί ως οδοντικά προληπτικά μέτρα, είναι απαραίτητοι για την πρόληψη της νόσου των ούλων.

Για ασθενείς με ουλίτιδα, ο οδοντίατρος μπορεί να συστήσει πιο συχνές επισκέψεις. Οι επαγγελματίες οδοντίατροι καλούν αυτά τα ραντεβού επισκέψεις περιοδοντικής συντήρησης. Σε αυτά τα ραντεβού, ο οδοντίατρος αξιολογεί τα ούλα του ασθενούς και το επίπεδο των οστών γύρω από τα δόντια. Όταν ένας ασθενής επισκέπτεται συχνά έναν οδοντίατρο, ο οδοντίατρος μπορεί να εντοπίσει τυχόν αλλαγές στη στοματική υγεία.

Αντιμετωπίστε τη φλεγμονή των ούλων έγκαιρα

Η ουλίτιδα είναι η πιο πρώιμη μορφή περιοδοντικής νόσου. Ευτυχώς, αυτή η κατάσταση είναι θεραπεύσιμη και τα αρχικά στάδια είναι ακόμη και αναστρέψιμα. Η αιμορραγία και ο πόνος στα ούλα είναι συχνά τα πρώτα σημάδια αυτής της πάθησης, αν και μερικοί άνθρωποι δεν παρατηρούν καν κανένα σύμπτωμα καθώς τα ούλα τους επηρεάζονται. Οι ορμονικές αλλαγές που προκαλούνται από την εγκυμοσύνη, το στρες και την κακή στοματική υγιεινή μπορούν όλα να οδηγήσουν σε ουλίτιδα. Το κάπνισμα, το άτμισμα και η ψυχαγωγική χρήση ναρκωτικών μπορούν επίσης να δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες στο στόμα για την εμφάνιση της ουλίτιδας.

Όταν ένας οδοντίατρος διαγνώσει ουλίτιδα, ένας οδοντιάτρος μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να την αντιμετωπίσουν. Οι οδηγίες οδοντικής υγιεινής μπορεί να περιλαμβάνουν το σωστό βούρτσισμα, το νήμα και τις τεχνικές ξεβγάλματος, με τη σύσταση ειδικά κατασκευασμένου εξοπλισμού όπως οδοντόβουρτσες με μαλακές τρίχες ή ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες για την ευαισθησία των ούλων. Η ουλίτιδα οδηγεί σε περιοδοντίτιδα εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο οστικής βλάβης και απώλειας δοντιών.