Diş kökleri birçok nedenden dolayı açığa çıkabilir. bazıları diğerlerinden daha yaygındır. Herkesin kendi risk faktörleri vardır ancak şansınızı azaltmak için bazı şeyler de yapabilirsiniz.
Diş köklerinin ortaya çıkmasının temel nedeni diş etlerinin dişten çekilmesi ve yıpranmaya başlamasıdır. Bu olduğunda, bakteriler dişinizin kökünü yemeye başlar ve sonunda yüzeye çıkarak diş kökünün açığa çıkmasına neden olur. Bu makalede diş köklerinin açığa çıkmasına neyin sebep olduğu ve bu konuda neler yapabileceğiniz açıklanmaktadır.
Açıkta Kalan Diş Kökleri: Neler Oluyor?
Bir dişin açığa çıkması, onun hasar gördüğünün işaretidir. Bu, diş eti yaralanması, diş eti enfeksiyonu, kırık diş, diş eti hastalığı (aynı zamanda periodontal hastalık olarak da bilinir) veya yanlış hizalanmış dişler nedeniyle meydana gelebilir.
Dişin kökü aşındığında onu çevreleyen dokular da parçalanmaya başlar. Bu gerçekleştiğinde kök görünür hale gelir ve enfeksiyon riskiyle karşı karşıya kalır. Bir diş kökü açığa çıktığında çok savunmasızdır.
Açığa çıkan kök yalnızca bakterilere karşı değil, aynı zamanda onu tahriş edebilecek diğer maddelere karşı da oldukça duyarlı olacaktır. Dişlerin kökleri örtülü kalacak şekilde tasarlanmıştır. Maruz kaldıklarında yaralanma olasılıkları daha yüksektir ve kan alma olasılıkları daha azdır.
Bir kökün ne zaman açığa çıktığını belirleyin
Açıkta kalan diş kökünün belirtileri arasında görünür bir diş kökü, artan hassasiyet veya diş eti dokusunun şişmesi yer alır. Diğer belirtiler, dişin yakınında artan miktarda plak oluşması veya ağız kokusu olabilir. Bu belirtilerin her birinin diş kökünün açığa çıkmasından başka bir şeye de işaret edebileceğini unutmamak önemlidir.
Bu semptomlardan herhangi birini yaşarsanız, bunların açıkta kalan diş köküyle ilgili olup olmadığını görmek için bir diş hekimiyle konuşmak en iyisidir. Açıkta kalan diş kökünü daha da kötüleşmeden yakalamanın en iyi yolu dişlerinizi düzenli olarak kontrol ettirmektir.
Dişlerinizi günde en az iki kez fırçalamanız ve günde bir kez diş ipi kullanmanız, diş kökünün açığa çıkıp diş kaybına neden olma riskini azaltmanıza yardımcı olacaktır.
Açıkta kalan diş kökünün tipik belirtileri
Açıkta kalan diş köküyle ilişkili semptomlar kişiden kişiye değişebilir. En sık görülen semptomlar ağrı, şişlik, sıcak veya soğuğa karşı hassasiyet, ağız kokusu ve diş yakınında plakta artıştır. Bu belirtiler bariz görünse de, bunların aynı zamanda diğer diş sorunlarına da işaret edebileceğini unutmamak önemlidir.
Bu belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, mümkün olan en kısa sürede bir diş hekimine başvurmanız en iyisidir. Ağrı, açığa çıkan diş kökünün en belirgin belirtisi olabilir. Açığa çıkan diş köklerinin çoğu ağrılıdır ancak bu her zaman böyle olmayabilir. Açıkta kalan bazı diş kökleri hiç ağrıya neden olmayabilir.
Açıkta kalan diş köküyle ilişkili ağrının boyutu, sorunun ciddiyetine bağlı olarak değişebilir. Bazı durumlarda dişlerde hafif ağrılara neden olabilir. Diğer durumlarda ağrı o kadar şiddetli olabilir ki günlük aktivitelerinizi yapmanıza engel olur.