Οι πρόσκρουτοι φρονιμίτες είναι συχνοί—περίπου το 90% των ανθρώπων θα έχουν τουλάχιστον έναν προσεγμένο φρονιμίτη κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Οι προσβεβλημένοι φρονιμίτες αναπτύσσουν συμπτώματα ή γίνονται επώδυνοι. τότε ξέρετε ότι μπορεί να είναι ώρα για υπηρεσίες εξαγωγής δοντιών . Δείτε πώς μπορείτε να αναγνωρίσετε έναν προσβεβλημένο φρονιμίτη και πώς μπορεί να βοηθήσει η οδοντιατρική θεραπεία.
Τι είναι τα χτυπημένα δόντια σοφίας;
Οι φρονιμίτες είναι το τελευταίο σύνολο δοντιών που αναπτύσσονται στο στόμα ενός ενήλικα. Βρίσκεται στο πίσω μέρος του στόματος και μερικές φορές αποκαλείται «τρίτοι γομφίοι». Συνήθως εμφανίζονται όταν είστε μεταξύ 17 και 25 ετών.
Ένας έγκλειστος φρονιμίτης δεν αναπτύσσεται φυσιολογικά. Μπορεί να παγιδευτεί στο οστό της γνάθου ή στα ούλα σας ή να αναπτυχθεί σε λάθος γωνία. Μια πρόσκρουση μαλακών ιστών ή μερικώς προσβεβλημένος φρονιμίτης έχει μερικώς ορατή στεφάνη αλλά δεν έχει σπάσει τα ούλα. Τα ούλα κρύβουν εντελώς μια πρόσκρουση σκληρού ιστού ή πλήρως προσβεβλημένο φρονιμίτη. Οι φρονιμίτες μπορεί να χτυπηθούν όταν η γνάθος σας δεν έχει αρκετό χώρο για τα νέα σας δόντια.
Συμπτώματα προσβεβλημένων φρονιμιτών
Ορισμένοι προσβεβλημένοι φρονιμίτες δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα. Είναι πιο δύσκολο να καθαριστούν από άλλα δόντια, καθώς είναι λιγότερο ορατά, καθιστώντας τα πιο ευάλωτα στις ασθένειες των ούλων.
Άλλες φορές, οι προσβεβλημένοι φρονιμίτες μπορούν να προκαλέσουν αξιοσημείωτα συμπτώματα, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Πρησμένα, κόκκινα, ευαίσθητα ή αιμορραγικά ούλα
- Πόνος και πρήξιμο στη γνάθο
- Πονοκέφαλοι
- Κακοσμία στόματος (κακή αναπνοή)
- Δυσκολεύεστε να ανοίξετε πλήρως το στόμα σας
- Δυσάρεστη γεύση στο στόμα
Εάν εμφανίσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν οδοντίατρο.
Ποια προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν τα προσβεβλημένα δόντια σοφίας;
Εκτός από τα άβολα και επώδυνα συμπτώματα, οι προσβεβλημένοι φρονιμίτες μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά τη στοματική σας υγεία.
- Εάν το έγκλειστο δόντι πιέσει πάνω σε άλλα δόντια, μπορεί να βλάψει ή να συνωστίσει άλλα δόντια.
- Οι μερικώς προσβεβλημένοι φρονιμίτες έχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας, λοιμώξεων, ασθενειών των ούλων και τερηδόνας.
- Οι κρουσμένοι φρονιμίτες μπορούν να προκαλέσουν συσσώρευση υγρού στο οστό της γνάθου, σχηματίζοντας κύστεις που μπορεί να βλάψουν τα νεύρα.
- Οι επώδυνες παθήσεις των ούλων μπορούν να επηρεάσουν ολόκληρο το στόμα.
Πώς οι οδοντίατροι αντιμετωπίζουν τα προσβεβλημένα δόντια σοφίας
Οι προσβεβλημένοι φρονιμίτες δεν φεύγουν από μόνοι τους. Ένας οδοντίατρος μπορεί να διαγνώσει και να θεραπεύσει τους προσβεβλημένους φρονιμίτες και τυχόν άλλα δόντια που έχουν προσβληθεί.
Ένας οδοντίατρος θα σας ρωτήσει για τυχόν συμπτώματα και είναι απαραίτητο να τον ενημερώσετε εάν κάποιες δραστηριότητες (όπως το μάσημα στο πίσω μέρος του στόματός σας) έχουν επιδεινώσει τα συμπτώματά σας.
Εάν έχετε προσκρούσει φρονιμίτες αλλά δεν έχετε συμπτώματα, ο οδοντίατρος μπορεί να αποφασίσει ή όχι να αφαιρέσει τα προσβεβλημένα δόντια. Ο οδοντίατρος θα συνεχίσει να παρακολουθεί τα προσβεβλημένα δόντια για υγεία και επιπλοκές εάν δεν αφαιρέσετε τα δόντια.
Όταν οι προσβεβλημένοι φρονιμίτες αρχίσουν να προκαλούν συμπτώματα, οι οδοντίατροι θα τους αφαιρέσουν χειρουργικά ή θα τους εξαγάγουν – ειδικά εάν τα συμπτώματα είναι σοβαρά, όπως ασθένεια των ούλων ή τερηδόνα. Εκτός από την αφαίρεση του επώδυνου δοντιού, η εξαγωγή μπορεί να αποτρέψει μελλοντικά προβλήματα με τα άλλα δόντια σας.
Η εξαγωγή δοντιών μπορεί να προκαλέσει δυσφορία, αλλά ένας οδοντίατρος ή αναισθησιολόγος θα σας χορηγήσει αναισθησία για να μουδιάσει το στόμα σας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Στη συνέχεια ο οδοντίατρός σας θα κάνει μια τομή στα ούλα σας, θα αφαιρέσει το δόντι και θα κλείσει την πληγή. Η διαδικασία είναι συνήθως εξωτερικός ασθενής, που σημαίνει ότι θα μπορείτε να πάτε σπίτι την ίδια μέρα.